Implantaten.

Wanneer u een tand of kiest mist kan een implantaat de oplossing bieden om weer ongehinderd te lachen, praten en eten. Een implantaat is een titanium kunstwortel die permanent een missende tandwortel vervangt. Hierop kan vervolgens een kunstelement zoals een kroon, klikgebit of brug worden geplaatst. Voor het plaatsen van implantaten kunt u terecht bij Idente en profiteert u van de vele voordelen die implantaten bieden zoals:

  • Een functionele én blijvende oplossing
  • Een natuurlijk ogend en voelend resultaat
  • Mits goed onderhouden kan een implantaat tientallen jaren mee gaan.
  • Zorgeloos praten, eten en lachen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die een afwezige tandwortel vervangt. Als schroef, gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium, wordt deze in de kaak gebracht. Een implantaat biedt de basis voor een kroon, brug of overkappingsprothese en biedt een goede oplossing bij:

  • De vervanging van een enkele tand met een kroon
  • De vervanging van meerdere tanden met behulp van een brug of uitneembare frameprothese
  • Bij vervanging van alle tanden met een vaste prothese of klikgebit

Voor wie is een implantaat

Een implantaat kan in principe bij iedereen met een volgroeid kaakbot worden geplaatst mits er aan de volgende voorwaarde wordt gedaan:

  • Er is voldoende kaakbot aanwezig voor de verankering
  • U heeft gezond kaakbot
  • Het tandvlees en de omliggende tanden zijn gezond
  • Uw lichamelijke gesteldheid is voldoende

De behandeling

De behandeling van uw implantaten is vrijwel geheel pijnloos en kan op twee manieren verlopen. In overleg zal de tandarts bepalen welke aanpak het meest geschikt is.

1. Bij deze methode hoeft uw tandarts bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese het tandvlees niet nogmaals open te maken.

2. Bij deze methode wordt de implantaat na het inbrengen weer onder het tandvlees gestopt. Bij deze methode ervaart u minder pijn en is de kans op infectie minder. Bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese moet het tandvlees opnieuw open gemaakt worden.

Bij beide methodes zult u verschillende stappen doorlopen.

Analyse

Uw tandarts zal eerst duidelijk uw wensen, mondsituatie en gezondheid in kaart brengen om er zeker van te zijn dat een implantaat voor u een geschikte oplossing is. Indien uit de analyse blijkt dat implantaten voor u geschikt zijn zal er behandelplan worden opgesteld waarbij al uw wensen in acht worden genomen. Naar aanleiding van dit behandelplan zal er een machtigingsaanvraag naar uw verzekeraar verstuurd worden. Wanner deze is goedgekeurd zal Idente overgaan tot het plaatsen van de implantaten.

Implantaten plaatsen

Onder lokale verdoving of, indien gewenst, lichte narcose  zal de tandarts uw implantaten in uw kaakbot plaatsen. Hierbij wordt eerst het tandvlees losgemaakt op de plek waar het implantaat moet komen, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Met een klein boortje wordt er een gaatje in het kaakbot geboord waar vervolgens het implantaat wordt ingeschroefd.

Inhelingsperiode

Voor het plaatsen van de kroon, brug of prothese moet er eerst een inhelingsperiode, oftewel rustperiode, plaatsvinden. Tijdens deze periode groeit het implantaat vast in het kaakbot. Tijdens deze rustperiode zal er een tijdelijke prothese worden geplaatst zodat u niet tandeloos hoeft te zijn.

Plaatsen van de prothese

Wanneer het kaakbot voldoende hersteld is, kan de tandarts over gaan tot het plaatsen van de desbetreffende prothese. Tijdens deze behandeling zal de tandarts het kaakbot weer vrij leggen om toegang tot het implantaat te verschaffen. De tijdelijke prothese zal vervolgens vervangen worden door de kroon, brug of het klikgebit.

Nazorg

Om er zeker van te zijn dat alle goed verloopt na de behandeling zal de tandarts u vragen terug te komen ter controle. Hierbij wordt de gezondheid van het gebit en de functionaliteit van de prothese en het implantaat bekeken.

Kosten en vergoeding

Implantaten zijn een duurzame oplossing en kan, mits goed onderhouden, levenslang meegaan. Hoewel de kosten in het begin hoger kunnen oplopen zal een implantaat op de lange termijn een goede investering zijn.

Wanneer er sprake is van tandeloze en een sterk geslonken kaakbot vergoedt de basisverzekering uw implantaten. Dit geldt echter voor 2 implantaten in de onderkaak en 4 in de bovenkaak. Indien u nog tanden/kiezen heeft in de kaak komt u niet aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering.

Vraag Idente naar de mogelijkheden voor u

Idente is specialist op het gebied van implantaten en informeert u graag over de mogelijkheden. Onze kleinschalige praktijk zal u van begin tot eind persoonlijk begeleiden en dankzij de laatste technieken en apparaten zult u de praktijk verlaten met een stralende lach. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over implantologie

Voor wie is een implantaat geschikt?

We kunnen een implantaat plaatsen bij iedereen met een volgroeid gebit. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende bot aanwezig is of gecreëerd kan worden om het implantaat goed te plaatsen. Ook is gezond tandvlees rondom de tanden en kiezen van belang. Is er namelijk sprake van ontstoken tandvlees, dan kunnen deze bacteriën bij het implantaat terechtkomen. Dit zou kunnen leiden tot een stagnering van de groei van het implantaat in het kaakbot.

Kan een implantaat door het lichaam worden afgestoten?

Nee, wij maken uitsluitend gebruik van implantaten van lichaamsvriendelijk materiaal. De implantaten zullen dus niet worden afgestoten. Soms komt het voor dat het tandvlees rondom het implantaat ontstoken raakt. Dit kan in sommige gevallen voor verlies van het implantaat zorgen.

Mag ik direct eten en drinken na de ingreep?

U kunt direct na de ingreep weer eten en drinken. We raden u wel aan om de eerste twee weken na de ingreep zo veel mogelijk zachte voeding te nuttigen. Verwijder bijvoorbeeld de korstjes van het brood en vermaal uw warme maaltijden. Het is belangrijk dat u tijdens deze eerste twee weken het operatiegebied voldoende rust geeft, maar u hoeft geen maaltijden over te slaan en ook niet minder te gaan eten. Let erop dat uw eten en drinken niet te warm is: een lauwe temperatuur heeft de voorkeur.

Is roken en drinken van alcohol toegestaan vlak na de behandeling?

Of u wel of niet rookt, is wel degelijk van invloed op het slagen van de behandeling. Bij rokers is de kans op complicaties na het plaatsen van implantaat namelijk drie keer zo groot als bij niet-rokers. Roken vermindert de wondgenezing. Ons advies is dan ook om twee weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken en dit vol te houden tot minimaal vier weken na de operatie. Daarnaast is het belangrijk dat u 24 uur voorafgaand aan de ingreep geen alcohol nuttigt, zodat de kans op nabloedingen vermindert.

Kan ik direct mijn kunstgebit weer dragen?

Nee, het is heel belangrijk dat u de implantaten tijdens de eerste twee weken niet belast. Na deze twee weken komt u bij ons terug voor controle en verwijderen we ook uw hechtingen. Vanaf dat moment passen we uw kunstgebit aan zodat dit weer past en kunt u het weer gaan dragen. In de tussentijd kunt u vloeibaar voedsel nuttigen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de implantaten niet worden overbelast.

Gerelateerde vragen

Section achtergrond
Quo Vadis?

Waar gaat u heen met uw gebit? Wij hebben een collage gemaakt van gedachten. Deze kunnen u helpen bij uw keuze. Als u zich daarin kunt vinden dan heeft u een match met Idente Tandheelkunde.

lees meer
Section achtergrond
Hoe zal uw gebit er over 20 jaar uitzien?

De mond. We storten er van alles in. Ze moeten een leven lang mee; tanden, kiezen en natuurlijk het tandvlees. Alleen met goed-genoeg tandheelkunde zoals gaatjes vullen, tandsteen krabben en poetsles gaat het niet lukken. Een gebitsanalyse biedt uitkomst. Gebitsproblemen van de toekomst vroegtijdig inzichtelijk gemaakt.

Lees meer
Section achtergrond
Bent u op zoek naar High-end tandheelkunde?

High-end. Dat klinkt duur. Niet voor hen die er voor willen sparen. Een lelijk gebit – ook al zijn er geen pijnklachten – vertegenwoordigt niet wie u bent. Het dragen een kunstgebit, een plaatje of een frameprothese is niet langer van deze tijd. Dit soort uitneembare voorzieningen zijn op termijn schadelijk voor uw mond en kunnen vervangen worden door vaste tanden op bijvoorbeeld implantaten.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer de reguliere tandarts u niet verder kan helpen!

Jaar in jaar uit steeds meer van hetzelfde. Goed-genoeg tandheelkunde. Gaatjes vullen, tandsteen krabben, poetsles. De reguliere tandarts heeft algemene vaardigheden. Reguliere tandheelkunde, ooit ziekenfondstandheelkunde genoemd, leidt na een bepaalde leeftijd tot gebitsschade en behandelachterstand.

Lees meer
Section achtergrond
Reconstructieve Tandheelkunde

U bent uw kiezen kwijt. Misschien heeft u een plaatje of wat anders los in de mond. Uw tanden staan scheef, uitgezakt en zijn verkleurt. U klemt en het kauwen gaat niet zo goed. Wij kunnen uw gebit geheel reconstrueren en terugbrengen naar een staat van duurzaam en toekomstbestendig functioneren.

Lees meer
Section achtergrond
Tandheelkunde voor de 40~plusser!

Er komt een moment in uw leven dat u uw gebit geheel zal moeten renoveren. Reconstructieve tandheelkunde noemen wij dat. Tenminste als u een mooi gebit wilt blijven behouden. Uw mondgezondheid tot op hoge leeftijd op orde wil hebben. Ook wel levensloop tandheelkunde genoemd.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer implantaten onvermijdelijk zijn!

Het is altijd mogelijk verloren gegane tanden kiezen te vervangen door implantaten. Same day-implanteren betekent direct na het implanteren een kroon wordt geplaatst. Of wanneer alle tanden en kiezen eruit moeten dezelfde dag een brug geplaatst.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer tanden mooi moeten zijn

Verkleurde tanden, scheve tanden, afgebrokkeld, versleten. Mede door toedoen van beperkte reguliere tandheelkunde. Een mooie lach, porseleinen facings, Wij reconstrueren uw lach, uw tandvlees en alles wat daarbij hoort. Hierbij maken wij gebruik van geavanceerde digitalehulpmiddelen. Wij geven u uw lach en zelfvertrouwen terug.

Lees meer
Section achtergrond
Wanneer tandartsangst
een probleem is!

Angst voor de tandarts. Wat is er misgegaan in de tandheelkunde dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking bang is voor de tandarts? Onnodig. Wij garanderen u dat wij u verlossen van uw angst. Onze manier van werken geeft vertrouwen. U bent het waard, want uw gebit moet een leven lang mee.

Lees meer
Section achtergrond
Tandheelkunde zoals het ooit bedoeld is!

De tandheelkunde in Nederland bevindt zich in crisis. De behandelvaardigheid van tandartsen is achteruitgegaan. Er is een tweedeling ontstaan. Een grote groep tandartsen die steeds minder kan en een kleine groep die alle kennis voor zichzelf houdt.

Lees meer