7 tips tegen tanderosie
Zijn uw tanden gevoelig als u een koud glas water drinkt of een ijsje eet? Of doet het juist pijn als u warme gerechten eet? Worden uw tanden transparanter, dunner en geler? Dit zou kunnen wijzen op tanderosie. Idente Mondzorg Gorinchem geeft u 7 tips om tanderosie tegen te gaan.
Wat is tanderosie?
Het tandglazuur op de tanden kan oplossen door zuurinwerking. Zuren uit eten en drinken of uit de maag kunnen zorgen voor slijtage aan het tandglazuur; dit noemen we tanderosie. Tanderosie is te herkennen wanneer het uiterlijk van de tanden is veranderd. Dit betekent dat tanderosie vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt wordt. De voortanden worden korter, dunner, doorschijnender of krijgen rafelige randen. Ook vormen er zich donkere plekken op de tanden en worden ze steeds geler.
Omdat het glazuur steeds dunner wordt, komt het gele tandbeen dichter aan het oppervlak te liggen. De tanden krijgen hierdoor een gele kleur. Door tanderosie kunnen de knobbels van de kiezen afslijten en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Er wordt dan op het tandbeen gekauwd en dat kan erg gevoelig zijn. Erosie tast alleen het glazuur aan, en niet de vullingen. Hierdoor kunnen de vullingen gaan uitsteken.
Hoe ontstaat tanderosie?
Tanderosie ontstaat doordat het gebit aangetast wordt door opgeloste zuren uit eten en drinken of door zuren uit de maag. Iemands voedingspatroon heeft zeer veel invloed op de zuren die in de mond voor aantasting zorgen. Ook de manier waarop iemand eet of drinkt heeft een grote invloed. Maagaandoeningen kunnen oprispingen en braken veroorzaken; de zuren die hierbij in de mond terecht komen, kunnen ook leiden tot tanderosie. Mensen die medicijnen slikken die de speekselproductie remmen, kunnen ook last krijgen van tanderosie. Speeksel neutraliseert normaliter de zuren uit voedsel en dranken; de medicijnen dragen hierdoor onbedoeld bij aan het ontstaan van tanderosie.
7 tips om tanderosie tegen te gaan
- Drink zo min mogelijk zure dranken (dus ook geen frisdrank en vruchtensappen) en eet zo min mogelijk zuur voedsel.
- Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond.
- Eet drie keer per dag een maaltijd, en niet meer dan vier keer per dag een tussendoortje. Hierdoor beperkt u het aantal eet- en drinkmomenten.
- Eet maximaal één of twee keer per dag zuur fruit.
- Poets tweemaal per dag uw tanden met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride.
- Gebruik één keer per dag ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimte tussen uw tanden te reinigen.
- Eet of drink één uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten meer.
Als u zich goed aan deze tips houdt, zal tanderosie voorkomen en/of beperkt worden. Denkt u dat u tanderosie heeft en wilt u dit graag met iemand uit ons gespecialiseerde team bespreken? Maak dan een afspraak met de tandarts.
Bent u angstig voor de tandarts? Wij helpen u graag, Idente Mondzorg Gorinchem heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten (zie ook: angst tandarts). Indien nodig kunnen we u ook onder narcose behandelen (meer informatie over een narcose behandeling).
Terug